TEHNIKE IZRADA VITRAŽA I OSTALE USLUGE

IZRADA VITRAŽA TIFFANY TEHNIKOM

Luis Comfort Tiffany je u XIX veku izmislio nov način spajanja staklenih površina. Tu se radi o tankoj bakarnoj foliji koja se postavlja na obod staklenih komada, zatim se spaja kalajem.

Danas je dostupno pregršt stakala u boji raznih nijansi. Slaganjem komadića stakla se formira planirana slika.

„Boja je za oči ono što je muzika za uši“ – tvrdio je to L.C.Tiffany

OLOVNA TEHNIKA

Izrada vitraža olovnim profilima je izvorna tehnika. Od davnina je olovo korišćeno za spajanje raznih staklenih površina. U današnjici se koriste profili raznih dimenzija i u njih se postavljaju stakla u boji i oslikana stakla, tako da olovo naglašava konture umetničkog dela, dajući tako kompletni izgled vitraža. Oslikavanje stakla se vrši metalnim oksidima koji termičkom obradom ostaju trajno na površini stakla.

IZRADA KUPOLE

Jedan od najsloženijih projekata je izrada kupole. Pažljivo se proračunava svaki detalj, da bi se dobila čvrsta konstrukcija, unutar toga kompletna zahtevana slika, tj. izgled vitraža. Sastavni delovi kupole su sverno savijeni prema radiusima konstrukcije.

MIKRO FAZETIRANJE

Mikrofazetiranjem (brušenje kristalno čistog stakla duž ivice) se postiže izuzetan efekat prelamanja svetlosti na vitražu,koji daje bogat izgled kompletne slike.

Projekti

0
Godina iskustva
0
Vitraža
0
Restauracija
0
kvadrat stakla